top of page
Søk
  • p4tnorge

Rent vann redder liv og bringer håp til flyktninger i Uganda
På grunn av en stor økning i antall flyktninger til Uganda til mer en 1,5 millioner (UNHCR), hovedsakelig fra Kongo, Sør-Sudan og Burundi, har det blitt et stort press på vannressursene og sanitære forhold i Kyanwali Refugee Settlement. Dårlig kvalitet og mangel på vann i flyktningleiren har medført en «krise i krisen» med utbrudd av vannbårne sykdommer som kolera, tyfus, malaria og hepatitt.


For å sikre bedre tilgang til trygt og rent vann til drikke, matlaging, hygiene og rengjøring og dermed motvirke sykdomsutbrudd, har P4T fått bygget vannbrønner i flere landsbyer i Kyangwali Refugee Settlement støttet av våre partnere. Til nå har vi bygget 6 vannbrønner som har gitt 10000 mennesker tilgang til rent vann.


Da Bizimungu Shaban først kom til Uganda som flyktning i 2000, var den eneste vannkilden fra myrområder det eneste han hadde tilgang til. Fram til i dag var dette den eneste vannkilden han hadde. Takket være en ny vannbrønn igangsatt av P4T og med finansiell støtte fra Mission of Hope har han og hans familie nå endelig tilgang til rent vann.


Shaban's barn og andre barn ble hindret fra å gå på skolen siden de måtte bruke opptil 5 timer i kø i et annet område for å kunne få litt rent vann siden mange hundre mennesker kun hadde en vannkilde inntil P4T fikk bygget en vannbrønn lokaltShaban flyktet fra Kongo på grunn av krig og konflikt sammen med sin kone og 5 barn. Mange mennesker ble drept, blant annet hans søster i landsbyen kan kommer fra, og krigen skilte ham fra 2 andre søsken

Myrområdet der Shaban gikk for å hente vann før P4T fikk bygget en vannbrønn i hans landsby.I mange leire i Uganda var barna nødt til å vandre stadig lengre distanser for å finne vann i stedet for å gå på skolen eller være med venner. «Jeg pleide å komme sent til skolen på grunn av at jeg måtte hente vann før jeg kunne gå til skolen. Nå kommer jeg i tide til skolen, har rent vann og trenger ikke lenger å gå langt for å finne vann», sier Grace, en 14 år gammel jente som har flyktet fra Sudan.

Landsbyboere sammen med Shaban (mannen i bildet er Shaban) er takknemlige og glade for den nye vannbrønnen som er bygget av P4T ved hjelp av finansiell støtte fra Misson of Hope i deres område blokk 29 Kyebitaka landsby i Kyangwali Refugee Settlement i Uganda


Et menneske kan overleve en uke uten mat, men klarer seg ikke mer enn 3 dager uten vann. Bare etter 24 timer viser kroppen tegn på dehydrering. Shaban er en av hundrevis av flyktninger som har slitt med vannbårne sykdommer på grunn av at de har måttet bruke urent vann. «Jeg mistet et barn på grunn av mangel på rent vann. Denne vannbrønnen bringer nytt liv og håp til flyktninger her i mitt område», sier han


P4T har arbeidet tett med lokalsamfunnene for å sørge for at vannbrønnene blir tatt vare på, ved å sette opp gjerder rundt brønnene. Vi har også sørget for å gi kunnskap om viktigheten av hygiene og renhold. Det er opprettet 6 komiteer, en for hver brønn.Yanakyayi Marry Mafuta, en 65 år gammel Kongolesisk flyktning forteller at hun kunne bruke 1000 Uganda shilling for å kjøpe en 20 liters jerrykanne med vann, eller gå lange avstander for å lete etter rent vann. «Jeg hadde kun et måltid om dagen på grunn av mangel på vann til matlaging», sier hun.


«På grunn av denne vannbrønnen er det slutt på å måtte gå opptil 5 kilometer. Nå kan jeg lage mat for barna mine i tide og de kommer seg til skolen i tide», fortsetter hun.


Mafuta er mor til 8 barn, bor med 3 av dem samt 2 barnebarn. Hennes andre 5 barn og hennes mann ble skilt fra dem i Kongo da de flyktet i 2011 og de er ikke blitt gjenforent så langt. «Jeg er takknemlig for at P4T har reddet livet til meg selv og min familie, fordi mange mennesker dør av kolera her i leiren nettopp på grunn av mangel på rent vann», avslutter hun

«På grunn av mangel på vannressurser hendte det ofte at folk slåss om det lille vannet som var tilgjengelig, så det var ofte farlig, spesielt for jenter, å hente vann», uttaler en lokal leder
Zawadi som bor i Kyangwali Refugee Settlement forteller at de ofte ble rådet av UNHCR og Statsministerens kontor under Covid-19 pandemien om å vaske hendene ofte, men mange familier valgte heller å bruke det de hadde av rent vann til matlaging i stedet. Nå har familiene rikelig tilgang til vann, og hygienen er blitt bedre, og de har nok til både matlaging og drikke. «Vannbrønnen har gjort livene våre mye lettere og bedre», sier han

Dine donasjoner har gjort sørget for at barn, kvinner og familier nå har gode og trygge muligheter for å få tak i det vannet de trenger.


Vi ønsker å rette en spesiell tak til våre internasjonale medisinske og humanitære frivillige som har arbeidet hardt for å skaffe til veie de midlene som trengtes for å kunne bygge disse vannbrønnene.

#Imran, #Fathima, #Najum, Dr.Greg, Dr.Susana, Dr.Alex, Dr.Pual
#DrTayseeralkarim-Team leader

Hjelp flyktninger som Shaban med å få tilgang til rent vann. Doner en vannbrønn. Hjelp oss å bygge flere vannbrønner ved å gjøre en donasjon i dag!

3 visninger0 kommentarer

Comments


Nytt og fortellinger
bottom of page